“Practical Horsemanship” in de praktijk.

 

Wij hebben een aantal basiselementen van het natuurlijk houden van paarden overgenomen en daar een werkbare visie uit ontwikkeld die we kunnen toepassen in een regulier manegebedrijf, we noemen dit “practical horsemanship”, o.d.z. “een paard moet wel paard kunnen zijn”.

 

In de rijlessen ligt de nadruk niet alleen op het rijden an sich, maar ook op het benaderen van en het omgaan met het paard. Een eerlijke en verantwoorde omgang met het paard staat bij ons centraal. De verzorging van het paard en het bewust worden van de mogelijkheid tot samenwerken met het paard zullen leiden tot een respectvoller omgang met het paard.

 

Paarden hebben 3 belangrijke eerste behoeften waaraan tegemoet gekomen dient te worden:

 

* voldoende beweging gedurende de dag,

* sociale interactie,

* voeropname gelijkmatig verspreid over de dag.

 

Alle paarden verblijven zoveel mogelijk gedurende de dag in een paddock . Door de paarden zoveel mogelijk buiten te zetten; krijgen de paarden voldoende frisse lucht, kunnen zij hun sociale activiteiten ontplooien en zijn ze tijdens de lessen alle overtollige energie reeds kwijt (minder kans op ongevallen).
Veel stalondeugden en gezondheidsproblemen als maag- en darmaandoeningen komen voort uit het moderne voeren, d.w.z. slechts enkele malen per dag te grote hoeveelheden zeer energierijk voer (biks) verstrekken, terwijl paarden van nature de hele dag door kleine beetjes energie-arm voer eten. Daarom verstrekken wij ruim voldoende ruwvoer. Een aanvulling op het ruwvoer zullen wij indien nodig wel geven, om er voor te zorgen dat de paarden in ieder geval de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen (vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen).

We passen mestonderzoek toe en onze paarden krijgen een natuurlijk ontwormingsmiddel.  Alleen als het echt nodig is, dienen wij een regulier ontwormingsmiddel toe, om resistentie zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze manege zo milieuvriendelijk mogelijk is. We gebruiken groene stroom, scheiden het afval en we verbruiken geen onnodige energie. Onze zonnepanelen verhuizen mee, om ons (deels) van stroom te voorzien. Ook in onze gezellige kantine zijn we zo duurzaam mogelijk, we verstrekken/bereiden zoveel mogelijk producten uit de streek en/of van biologische oorsprong.

 

Onze grote paarden dragen ruiters tot 85kg. Om aan het welzijn van de ruiter te werken komen er ruiterfit lessen.