Zitcompetitie 2018

Update:

Belle en Manoeska gaan ons op 9 september in de kwartfinale vertegenwoordigen.

Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Harry's Horse Zitcompetitie in het leven geroepen. De competitie is in de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een begrip. De winnaars per categorie mogen zich een jaar lang “Bestzittende Manegeruiter van het jaar” noemen

Iedere ruiter vanaf 10 jaar die bij een FNRS-ruitersportcentrum rijdt en in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort, met registratie van deelname aan F proeven, mag meedoen aan de Zitcompetitie. 


Welke categorieën zijn er?
Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus

De peildatum voor leeftijd en niveau is 1 april 2018.

Tijdens de Zitcompetitie worden proeven gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. De FNRS Juryleden letten op de houding en zit van de ruiter en zij geven hiervoor een cijfer van 1 tot en met 10. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van de volgende onderdelen:

  • Onafhankelijke zit van de ruiter
  • Balans van de ruiter
  • Houding van de ruiter
  • Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
  • Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
  • Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
  • Algemene indruk
Hoe kan je meedoen?
Op zondag 6 mei vind de voorronde plaats. Tijdens deze voorronde wordt de zitproef gereden, deze gaan we oefenen in de week waarin het thema de zitcompetitie is. Tijdens de voorronde komt er een jurylid bekijken wie van jullie ons mogen vertegenwoordigen tijdens de regiofinale. Er mogen per categorie drie ruiters mee. Kosten voor deelname aan deze voorronde zijn 10 euro. Inschrijven kan op het mededelingenbord op de manege.

En hoe verder...
Stel je wordt geselecteerd om mee te mogen naar de regiofinale dan moet je een paar data in je agenda blokken en er zijn ook kosten waar je rekening mee moet houden. De regiofinale vind plaats op zondag 3 juni in Woudenberg. De kwartfinale is op zondag 9 september en de halve finale en de finale is op zaterdag 15 september. De kans bestaat dat je door gaat dus schrijf ze in je agenda! 
Dit kost natuurlijk startgeld, maar ook gaan wij jullie goed voorbereiden. Als je geselecteerd wordt voor de regiofinale dan zijn er vier extra trainingen op vrijdag 11, 18 en 25 mei en 1 juni van 18 uur tot 19 uur. Ook krijg je een exclusief zitcompetitieshirt van ons. Totaal kost dit 45 euro.
Ga je door naar de kwartfinale dan betaal je alleen het startgeld en krijg je een aantal extra trainingen van ons cadeau, datzelfde geldt voor de halve finale en de finale.